KGW z Nowej Wsi Ujskiej – wyróżnione na festiwalu

Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi Ujskiej  zostało wyróżnione podczas IV Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który w tym roku odbył się w Lipiej Górze (powiat chodzieski).

Panie z KGW pod przewodnictwem Alicji Hajt zaprezentowały kaczkę po wielkopolsku oraz ciasto drożdżowe z rabarbarem. Towarzyszył im zespół śpiewaczy „Kasztelanki”.

Celem konkursu jest m.in. promocja regionu poprzez potrawy kojarzone z Wielkopolską, prezentacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Zebrane podczas Festiwalu przepisy zostaną zebrane w specjalnie przygotowanej publikacji.

Zwycięską potrawą tegorocznego Festiwalu zostały roladki z karmónady (schab) z nadzieniem leśnym podawane z kaszą pęczak w sosie z betków (grzybów) oraz buruny (buraki) z cebulką oraz jabłkiem. Potrawa została zaprezentowana przez KGW z Oporzyna (powiat wągrowiecki). Zgodnie z tradycją festiwalu, kolejny zostanie zorganizowany w powiecie, z którego pochodzą zwycięscy.

Źródło: Starostwo Powiatowe w Pile

kgw_z_nowej_wsi10kgw_z_nowej_wsi12 kgw_z_nowej_wsi11