Misja małych odkrywców w pilskim Tesco
16 maja 2018 roku uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. kmdra Bolesława Romanowskiego w Miasteczku Krajeńskim udali się do sklepu TESCO przy ul. Bydgoskiej 135 w Pile. Nie w celu zakupów, a w celu poszerzenia wiedzy o produktach spożywczych, ich pochodzeniu, sezonowości. Podczas wycieczki uczniowie w niestandardowy sposób dowiedzieli się, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Wycieczka edukacyjna odbyła się w ramach programu „Od uprawy do potrawy”.
Podczas Ekspedycji dzieci dowiedziały się, jak zmienić swoje nawyki żywieniowe, jak prawidłowo czytać etykiety, jak odkodować jajko oraz lepiej zadbać o własne zdrowie. Nauczyły się podejmować świadome decyzje żywieniowe oraz uświadomiły sobie, iż zdrowe jedzenie może być świetną zabawą. W sumie na dzieci czekało wiele zagadek i ciekawostek związanych z tematyką edukacji kulinarnej i niemarnowania jedzenia. Na zakończenie wycieczki, dzieci skomponowały z jogurtu zdrowe desery, które zjadły ze smakiem. Jak się okazało największą popularnością wśród dzieci cieszyło się zbieranie ukrytych naklejek do piramidy żywieniowej.
Program „Od uprawy do potrawy”:
Jak pokazują badania i codzienne obserwacje, problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych ujawnia się w momencie, gdy dzieci stają przed samodzielnym wyborem – w kuchni, sklepie czy szkolnym bufecie. Odpowiedzią Tesco na ten problem jest program edukacyjny „Od uprawy do potrawy”, którego głównym pionem są Ekspedycje do miejsc, w których każdy podejmuje decyzję o swoim odżywianiu, czyli sklepów. Kilkadziesiąt marketów Tesco w całej Polsce od września stoi otworem dla młodych odkrywców. Zamiast poznawania teorii, dzieci samodzielnie odkrywają, badają i wyciągają własne wnioski. Próbują nowych smaków i łamią szyfry etykiet. Odkrywają, że za zwykłym ananasem kryje się niezwykła historia podróży przez ocean.
Sebastian Daukszewicz