Prawie 350 osób jadło jednocześnie jabłka na pilskim targowisku
W ostatnim czasie pilanie podejmowali próbę bicia rekordów, które różnie się kończyły. W sobotę, 6 października 2018 roku, w ramach Smaku Regionu na pilskim targowisku mieszkańcy, klienci próbowali pobić rekord Polski w jednoczesnym jedzeniu jabłek w czasie 5 minut. Jabłek, które są najsmaczniejsze i które pochodziły z sadów znajdujących się na terenie Gminy Białośliwie. Mimo że pogoda dopisała, a jabłka były niezwykle smakowite… za mało smakoszy tych polskich owoców przystąpiło do ich konsumpcji. W próbie wzięło udział 347 osób, a to zbyt mało, aby można było pobić aktualny rekord w tej kategorii, który wynosi 783 zjedzone jabłka i należy do mieszkańców Starachowic. Organizatorzy wierzą, ze kolejna próba zakończy się powodzeniem.
– Niestety jest małe rozczarowanie, ponieważ mieliśmy nadzieję, że uda się ten rekord pobić. Okazało się, że nie zawsze dobre chęci przekuwają się na takie osiągnięcia. Siatkarzom wyszło, a nam jeszcze nie. Myślę, że za rok uda nam się ten rekord pobić. Czego zabrakło, aby nam się udało? Ja zawsze winy szukam w sobie. Chyba za mało nagłośniliśmy tę akcję. Za mało młodych ludzi się pojawiło, a ci którzy robią na naszym targowisku zakupy, nie kwapili się, żeby wspólnie zjeść z nami jabłko, a przypomnę, że w soboty Targowisko Miejskie w Pile odwiedza średnio 18 tysięcy konsumentów. Handlujemy jabłkami na co dzień, więc myśleliśmy, że to dobry pomysł, aby ten owoc uhonorować takim rekordem. Szkoda, że się nie udało – mówi Andrzej Gabryelów, prezes spółki Tarpil.
Impreza promująca kuchnię regionalną pt. Smaki Regionu, to nie tylko próba bicia rekordu Polski w jednoczesnym jedzeniu jabłek, ale także prezentacje produktów z naszego regionu, zwłaszcza wyrobów wędliniarskich, zielarskich, miodów, pieczywa czy pierogów. Finałem imprezy było wręczenie pucharu i wyróżnień w konkursie na najlepszy produkt regionalny oraz losowanie nagród dla uczestników próby bicia rekordu.
WYNIKI KONKURSU NA PRODUKT REGIONALNY – SMAKI REGIONU 2018
I miejsce „Pierogi z gara” Robert Kiereta – pierogi ruskie
II miejsce „Biosfera” sklep ekologiczny – ocet piwny
III miejsce „Capri” Serownia Grażyna Szłapka – ser nadnotecki
Wyróżnienia
Piekarnia – cukiernia Kazimierz Szalewski – rolada bezowa
Piekarnia – cukiernia Magdalena Sendal- chleb ziarniak
PPHU „Bronex” -szynka z wędzarni
Pasieka Krzysztof Michałek – miód lipowy
„Oleoteka” s.c. – olej rydzowy
Dariusz Banaś Pasieka „Banaś i Syn” – miód wielokwiatowy
Gospodarstwo Pasieczne Andrzej Sankowski – miód nektarowo – spadziowy
Sebastian Daukszewicz