Przykład idzie z góry

Pod koniec listopada uczniowie klas II ze Szkoły Podstawowej nr 5 im. Dzieci Polskich wybrały się z wizytą do Zespołu Szkół Gastronomicznych, aby uczestniczyć w warsztatach kulinarnych „Przykład idzie z góry”. Było to kolejne przedsięwzięcie w ramach rządowego programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła” oraz projektu „Wszystko dla zdrowia”.

Drugoklasiści przybyli do „garów” akurat w czasie przerwy. Zostali bardzo mile powitani przez starszych kolegów, choć niektórzy z nich byli bardzo zdziwieni obecnością (jak się wyrazili) „takich małych krasnoludków” w szkole ponadgimnazjalnej. Dzieci „uzbrojone” w fartuchy i czepki udały się do pracowni technologicznej, aby pod okiem starszych koleżanek przygotowywać zdrowy i pełen witamin posiłek. Były więc kolorowe i wesołe kanapki, które bardzo często przypominały głowy o fantazyjnych fryzurach z sera i szczypiorku oraz owocowe szaszłyki. Nie zabrakło też zdrowych, różnokolorowych koktajli.

Największym zainteresowaniem cieszyły się jednak desery, które jak się okazuje, wcale nie muszą być niezdrowe. Dzieci poznały ciasto z marchewki, ciastka owsiane i pyszne desery z kwaśnego mleka i jogurtu z owocami. Z braku znajomości profesjonalnych nazw opowiadały potem, że najlepiej smakowało im to „białe z różowym na wierzchu”. Nad całością poczynań dzieci i młodzieży czuwały Panie Joanna Stadnik i Julia Piecyk.

Po skończonych zajęciach i obowiązkowych porządkach dzieci bardzo niechętnie opuszczały mury Zespołu Szkół Gastronomicznych. Z całą pewnością wizyty tej nie zapomną i oczywiście będą pamiętać o tym, jak zdrowo się odżywiać.

Katarzyna Bruzda

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA