SMAK ŻYCIA na XII Festiwalu Nauki w Pile! 16-20 kwietnia 2018 r.

Pod patronatem Tętna Regionu

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. St. Staszica w Pile już po raz dwunasty organizuje Festiwal Nauki w Pile.

Od 2007 roku ich celem jest prezentowanie osiągnięć naukowych i promocja interesujących zagadnień społeczno-kulturalnych, a także spotkań z autorytetami świata nauki i kultury, takimi jak: profesor Jan Miodek, Bogusław Wołoszański, Michał Ogórek, Leszek Mazan i Mariusz Szczygieł oraz z przedstawicielami wielkich podróżników polskich, wśród nich z kapitanem Krzysztofem Baranowskim.

Dotychczas mieliśmy również okazję współpracować z Centrum Nauki KOPERNIK (2015 r.) i Radą Upowszechniania Nauki Polskiej Akademii Nauk (2017 r.).

W tym roku wydarzenia festiwalowe trwać będą od 16 do 20 kwietnia i podporządkowane zostaną hasłu „SMAK ŻYCIA”.

Specjalnym Gościem tegorocznego Festiwalu będzie znany dziennikarz kulinarny, podróżnik, autor książek i cenionych programów telewizyjnych – Robert Makłowicz, który poprowadzi spotkanie w dniu 19 kwietnia o godz. 18.00 w Auditorium Maximum pilskiej PWSZ przy ul. Podchorążych 10.

Rozpoczniemy jednak w poniedziałek 16 kwietnia od panelu SMAKI ŻYCIA, w którym o dobrych nawykach żywieniowych, jako drodze do zdrowego życia opowie Dorota Łapa (dietetyk tradycyjnej medycyny chińskiej, założycielka Centrum Zdrowego Odżywiania Orkiszowe Pola). Wykład ten, uzupełnią atrakcyjnymi prezentacjami i warsztatami kulinarnymi panie: Karolina Chęś i Justyna Jasoń-Pawłowska.

Wśród przedsięwzięć zaplanowanych kolejnego dnia, we wtorek 17 kwietnia, w godz. 10.00-12.00, znajdą się spotkania SMAKI SUKCESU, przygotowane przez Stowarzyszenie Absolwentów PWSZ, na którego zaproszenie przybędzie trener biznesu Sebastian Kociński oraz wokalista rockowy, publicysta, artysta rozrywkowy i autor happeningów – Krzysztof Skiba.

Środę poświęcimy licznym spotkaniom językowym, wśród których znajdą się wykłady, zajęcia warsztatowe oraz Filmowy Konkurs Anglojęzyczny.
Urozmaiceniem tego dnia mają być Mistrzostwa w Wyciskaniu Sztangi, którym patronować będzie Rektor PWSZ (konkurencje studentów) i Starosta Pilski (mistrzostwa uczniów szkół średnich).

Tradycyjnie nie zabraknie również różnorodnych smaków nauki: pokazów z zakresu nauk medycznych, humanistycznych i ścisłych, wykładów otwartych, warsztatów oraz licznych konkursów – słowem czwartkowej NAUKI Z PRZYMRUŻENIEM OKA.

W odmienny sposób smakuje życie, widziane oczami Stowarzyszeniem Przedmoście (Pilskie Muzeum Wojskowe), które w tym roku chce przypominać o 100-letniej tradycji sekcji automobilowej w Pile. Z tej okazji przygotowało wyjątkową wystawę oraz wyeksponuje zabytkowe pojazdy wojskowe.

W związku z tym, że w tym roku obchodzimy 50. rocznicę Wydarzeń Marcowych, jednemu z dni Festiwalu chcielibyśmy nadać podtytuł GORYCZ ŻYCIA. Na tę część zaprosiliśmy prof. Pawła Śpiewaka, by wspólnie zastanowić się „czego powinien nauczyć nas marzec 1968 roku?”

Wstęp na wszystkie przedsięwzięcia jest wolny.

Na wybrane spotkania obowiązuje konieczność zgłoszenia.

Serdecznie zapraszamy!

A.F.

smak_zycia00

smak_zycia06 smak_zycia01 smak_zycia02 smak_zycia03 smak_zycia04 smak_zycia05