Świadomy konsument. Czytaj etykiety!

73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Im większa świadomość, tym lepsze wybory żywieniowe!

7 zasad bezpiecznego przygotowywania potraw

1.    Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.

2.    Umyj warzywa i owoce. Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.

3.    Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.

4.    Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.

5.    Przechowuj jedzenie w lodówce. Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.

6.    Rozmrażaj produkty w lodówce.

7.    Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.

Sposób przechowywania jedzenia w lodówce wpływa na jego świeżość, smak i zapach. Ale czy ma wpływ na zdrowie? Tak!

Sprawdź tajniki lodówki – co gdzie trzymać, a czego nie trzymać w lodówce!

https://diety.nfz.gov.pl/…/tajniki-lodowki—co-gdzie…

Kiedy idziemy na zakupy i czytamy etykiety, sprawdzamy czym karmimy organizm, to przekłada się nasze zdrowie, siłę witalną i odporność – mówi – Anna Kuczkin – psychodietetyk.

Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?

Które produkty połączyć, aby lepiej przyswajały się składniki odżywcze, czyli dobre połączenia na talerzu?

Dlaczego warto czytać etykiety?

Polecamy wywiad z ekspertem: https://www.youtube.com/watch?v=C8oCJ15tVUU

Jedz zdrowo i bezpiecznie!

Akademia NFZ

swiadomy_konsument

swiadomy_konsument_02 swiadomy_konsument_03