Udowadniali swoje mistrzostwo kulinarne

20 maja odbył się VII Międzyszkolny Konkurs Umiejętności Kulinarnych dla ZSZ oraz Szkoły Przysposabiającej do Pracy, który miał wyłonić najlepszych mistrzów sztuki kulinarnej. Tematyką konkursu były „Fantazyjne zakąski jarskie”, zaś organizatorami konkursu panie Irena Wasik i Janina Kubiak.

Do konkursu przystąpiły dwuosobowe zespoły zarówno z Zespołu szkół Gastronomicznych w Pile jak i ze szkół z Wyrzyska, Złotowa i Gębic.

Uczestnicy konkursu przed rozpoczęciem części praktycznej rozwiązywali test składający się z 20 pytań dotyczący tematyki wiodącej konkursu. Zmagania były bardzo zacięte. Wszystkie drużyny były świetnie przygotowane i z wykonaniem potraw radziły sobie bardzo dobrze. Ponadto w sposób profesjonalny podchodziły do przyprawiania i dekorowania potraw.

Komisja, w składzie której był szef kuchni – Jacek Jackowiak, miała wielki problem w ocenianiu potraw, ponieważ wszystkie wyróżniały się pod względem techniki wykonania i smaku.

Po wyjątkowo trudnych negocjacjach komisja ustaliła wyniki konkursu:

I miejsce dla Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile, uczniów ZSZ, za potrawę „Egzotyczna fantazja z przepiórczym jajem”, wykonaną przez Jakuba Wielickiego i Szymona Toruń.

II miejsce dla Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku, za potrawę „Chwila rozkoszy”, wykonaną przez Angelikę Kosak i Klaudię Dominiak.

III miejsce dla Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie, za potrawę „Jarski półmisek obfitości”, wykonaną przez Angelikę Matuszak i Wiesławę Kulig.

Wyróżnienie przyznano Zespołowi Szkół Gastronomicznych, uczniom ZSZ, za potrawę „Jarski tort szpinakowo – warzywny”, wykonaną Nikolę Gromotka i Patrycję Flis.

Dodatkowo komisja w kategorii Szkoły Przysposabiającej do Pracy, stwierdzając bardzo wyrównany poziom wyłoniła dwa pierwsze miejsca:

– dla Szkoły Przysposabiającej do Pracy w Pile, za potrawę „Tatar z brokułów z granatem”, wykonaną przez Radosława Sołtysiaka i Anetę Łęcką.

– dla Szkoły Przysposabiającej do Pracy w Gębicach, za potrawę „Zupa krem z dyni z kanapkami jarskimi”,
wykonaną przez Annę Kuchniarz i Agnieszkę Nowak.

Konkurs był nie tylko okazją do wymiany doświadczeń pomiędzy młodzieżą z różnych szkół, ale jednocześnie był świetną i smaczną zabawą. Nagrodzenie zespoły otrzymały zasłużone nagrody.

K.B.

udowadniali_swoje_mistrzostwo10

udowadniali_swoje_mistrzostwo19 SONY DSC SONY DSC SONY DSC udowadniali_swoje_mistrzostwo14 udowadniali_swoje_mistrzostwo15 udowadniali_swoje_mistrzostwo16 udowadniali_swoje_mistrzostwo17 udowadniali_swoje_mistrzostwo18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *