Degustacja pysznych dań przy muzyce
Smażenie powideł, kiszenie kapusty, pieczenie ziemniaków, poczęstunek, prezentacje zespołów: Lubaszanki z Lubasza, Krajniacy z Buczka Wielkiego i Orkiestry CDK w Chodzieży to punkty programu imprezy, która z roku na rok cieszy się większym zainteresowaniem mieszkańców Piły. Mowa o imprezie Wokół Powideł i Pieczonego Ziemniaka, która odbyła się 3 października w Parku na Wyspie.
– Widać, że impreza udana, mamy coraz więcej gości, powidła się smażą, ziemniaki się pieczą, chleba ze smalcem nie brakuje –cóż więcej podczas takiej imprezy potrzeba. Cieszymy się, że jeszcze przy takiej letniej pogodzie możemy taką imprezę przeżyć. Są z nami też zaprzyjaźnione zespoły folklorystyczne, a tak naprawdę są to gospodynie kół wiejskich, które w prawdziwy sposób przygotowują naturalne dania, wypieki, robione z wielkim zaangażowaniem tak abyśmy mogli odczuć piękne smaki jesieni. Ci, co byli wiedzą, o czym mówię, a tych co zabrakło zapraszam za rok – mówi Mirosław Nalepa, zastępca dyrektora RCK.
Sebastian Daukszewicz