Piła. Zero Waste-owe śniadanie prasowe

W związku z przypadającym na 16 października Światowym Dniem Żywności  dziennikarze mieli okazję do głębszego zapoznania się z działalnością Pilskiego Banku Żywności, który pokazał 14 października w Hotelu Arche w jaki sposób ratują żywność przed zmarnowaniem.  

Jednak zanim poruszano tematy związane z niemarnowaniem nie tylko żywności, ale wszelkich zasobów dziennikarze i zaproszeni goście  pod wodzą Szefa Kuchni Marchew Restauracja uczestniczyli w przygotowaniu śniadania na bazie uratowanych przed wyrzuceniem produktów przez Bank Żywności  w Pile. A następnie je skosztowali. Były smaczne.

Całość jest częścią kampanii w ramach projektu #społeczności nie marnują, realizowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, a operatorem lokalnym jest Pilski Bank Żywności.

Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jest obchodzony corocznie na całym świecie w dniu 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Sebastian Daukszewicz

pila_zero_waste001

pila_zero_waste002 pila_zero_waste003 pila_zero_waste004 pila_zero_waste005 pila_zero_waste006 pila_zero_waste007 pila_zero_waste008 pila_zero_waste009 pila_zero_waste010 pila_zero_waste011 pila_zero_waste012 pila_zero_waste013 pila_zero_waste014 pila_zero_waste015 pila_zero_waste016 pila_zero_waste017 pila_zero_waste018 pila_zero_waste019 pila_zero_waste020 pila_zero_waste021 pila_zero_waste022 pila_zero_waste023 pila_zero_waste024 pila_zero_waste025 pila_zero_waste026 pila_zero_waste027 pila_zero_waste028 pila_zero_waste029 pila_zero_waste030 pila_zero_waste031 pila_zero_waste032 pila_zero_waste033 pila_zero_waste034 pila_zero_waste035 pila_zero_waste036 pila_zero_waste037 pila_zero_waste038