Próba bicia Rekordu Polski w Jednoczesnym Jedzeniu Jabłek na pilskim targowisku
W sobotę, 6 października, na targowiskach miejskich w Pile, po raz kolejny odbędzie impreza promująca kuchnię regionalną pt. SMAKI REGIONU – PIŁA 2018. W czwartek 4 października odbył się briefing zapowiadający to wydarzenie, w ramach którego będzie miało miejsce podjęcie przez mieszkańców Piły próby bicia Rekordu Polski na najwięcej osób jedzących jabłka jednocześnie. Na briefingu obecni byli: Piotr Głowski – Prezydent Miasta Piły, Krzysztof Rutkowski – wójt Białośliwia, Jacek Bogusławski – członek zarządu Lokalnej Grupy Działania Krajna nad Notecią i Andrzej Gabryelów – prezes spółki Tarpil.
– Przed nami kolejna inicjatywa bicia rekordu w Pile. Ten chyba będzie najsmaczniejszy i jestem przekonany, że będzie propagował naszą lokalną produkcję. Jesteśmy zauroczeni wszystkimi owocami, które docierają z całego świata do nas, ale należy pamiętać, że nasze lokalne jabłka, które będziemy jeść podczas próby bicia rekordu, są zdrowe i najlepsze. Zachęcamy do uczestnictwa w wydarzeniu oraz jedzenia na co dzień, zamiast egzotycznych owoców, naszych jabłek – mówi Piotr Głowski, prezydent Piły.
– Zapraszamy do przybycia na targowisko miejskie o 9.30, aby móc się przygotować do próby bicia rekordu. Natomiast próbę bicia rekordu zaczynamy o godzinie 10.00. Każdy przy naszym biurze na wydzielonym terenie otrzyma 1 jabłko. Po komendzie start będzie czas 5 minut, aby je zjeść. Po zakończeniu, po wyjściu każdy oddaje ogryzek. Mamy nadzieje, że pojawi się co najmniej 800 osób, aby ten rekord był zaliczony – dodaje Andrzej Gabryelów, prezes spółki Tarpil.
W programie imprezy znajdą się prezentacje produktów z naszego regionu, zwłaszcza wyrobów wędliniarskich, zielarskich, miodów, pieczywa czy pierogów. Handlowcy tradycyjnie zapraszają na liczne degustacje, a wszystko to przy dobrej muzyce. Finałem imprezy będzie wręczenie pucharu i wyróżnień w konkursie na najlepszy produkt regionalny oraz losowanie nagród dla uczestników próby bicia rekordu. Jak zapewniają organizatorzy ma być smacznie, zdrowo i wesoło. Serdecznie zapraszamy.
Sebastian Daukszewicz