Warsztaty Promujące Zdrowy Styl Życia w ZSG
Niebawem wakacje, niektórzy już planują wypoczynek, tymczasem Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile wciąż pracuje pełną parą. Mimo codziennych zajęć lekcyjnych, czasu ciągłych egzaminów maturalnych, zawodowych, szkoła tętni aktywnością.
Właśnie ostatnio, w poniedziałek 25 maja, miało miejsce ciekawe wydarzenie. W związku z zaangażowaniem szkoły w program „WF z klasą” oraz działalność w Wielkopolskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, postanowiliśmy zorganizować, można powiedzieć – międzypokoleniowe spotkanie. Tego dnia przybyli do nas bowiem, przedstawiciele najmłodszych klas, pięciu pilskich podstawówek. Szkół również aktywnie działających w WSPZ: SP nr 1, SP nr 2, ZS nr 2, SP nr 5 i SP nr 7. Każdy zespół, prócz opiekuna, składał się z sześciorga dzieci: chłopca i dziewczynki z każdego poziomu klas I-III. Przygotowaliśmy dla nich Warsztaty Promujące Zdrowy Styl Życia, na których uczyliśmy, przypominaliśmy oraz sprawdzaliśmy wiedzę i umiejętności z zakresu wybranych zagadnień prozdrowotnych. Spotkanie przebiegało w dwóch częściach. Pierwszej o charakterze sportowo-rekreacyjnym i drugiej – kulinarnej. W każdej z nich ważną rolę odgrywały uczennice naszej szkoły, które w myśl hasła: „Najstarsi-najmłodszym”, sędziowały, bawiły się, uczyły i pomagały w organizacji tego przedsięwzięcia.
Część pierwszą, która odbywała się w hali widowiskowo-sportowej, słychać było poza szkołą. Aż miło było popatrzeć, wrzało jak w ulu, dzieci spontanicznie, zgodnie z założeniem organizatorów, ruchem i gwarem wyrażały swoją potrzebę aktywności. Tu szkolny spokój był nie wskazany. Na początek wszyscy uczestniczyli we wspólnej, tanecznej rozgrzewce. Następnie goście wystartowali w kilku konkurencjach, z których najłatwiejszą okazała się obrazkowa krzyżówka multimedialna, bo dzieci błyskawicznie rozpoznawały hasła zamieszczone na obrazkach prezentacji (produkty spożywcze, dyscypliny sportowe, sprzęt sportowy). Świetnie poradziły sobie również z piramidą zdrowego żywienia, którą układały z pojedynczych obrazków, niesionych kolejno z pokonaniem przeszkód rozstawionych na trasie. Niezapomniane widowisko stanowiło zadanie, gdzie drużyny układały i prezentowały mini układy taneczne. Kroki i figury tworzył tu każdy uczestnik zespołu. Dużą kreatywnością wykazały się zarówno dzieci, młodzież, jak i panie opiekunki. Prezentacje taneczne były nie tylko ciekawe ale i wyczerpujące fizycznie. Wszystkie zespoły podeszły do zadania z takim zaangażowaniem i sercem, że sędziowie zmuszeni byli do przyznania za nie, wszystkim jednakowej, największej liczby punktów. Na koniec części ruchowej czekała drużyny bardzo skomplikowana i najtrudniejsza konkurencja związana tym razem z dbałością o czystość środowiska – rzucanka ekologiczna. Na trasie rozmieszczone były różne śmieci, które określonymi przyborami i sposobami należało umieścić w wyznaczonym miejscu, a następnie je zutylizować i porozdzielać do właściwych, symbolicznych kontenerów. Główna trudność polegała na tym, że drużyny musiały postępować ściśle według instrukcji czytanej przez opiekuna, a każdy zawodnik mógł jednocześnie wykonać tylko jeden ruch. Sędziujące dziewczęta miały duży problem z ustaleniem zwycięzców. W rywalizacji liczyła się nie tylko szybkość, poprawność wykonania, ale i zgodność z zaleceniami instrukcji. Wszystkie dzieci spisywały się na medal, dlatego po każdej konkurencji zawsze dostawały energetyczne, zdrowe nagrody – wodę, jogurty, jabłka, batoniki mϋsli. Niemniej jednak po zakończonych zmaganiach trzeba było podjąć trudną decyzję i ustalić, w którą stronę przechyliła się minimalnie szala zwycięstwa. Po krótkiej naradzie sędziowie stwierdzili, że najszybciej i najdokładniej z zadań wywiązywała się ekipa Szkoły Podstawowej nr 5, która otrzymała za to drobny upominek piknikowy w postaci kilku dmuchanych piłek. Zwycięzcami jednak powinni czuć się wszyscy, bo po tej części nie tylko wyszli zmachani fizycznie, radośni, świadomi wartości swojej wiedzy na temat zdrowego stylu życia, ale również czekała ich smaczna nagroda w drugiej części spotkania.
W tym celu wszystkie drużyny przeszły do budynku szkolnego, gdzie w profesjonalnie wyposażonej sali technologicznej, pod okiem nauczyciela specjalisty i przeszkolonej młodzieży, pomagały w przygotowaniu pożywnego poczęstunku. Było tam i coś do picia i coś słodkiego … ale zawsze wartościowego: owocowe szaszłyki, marchewkowe muffinki, legumina z truskawkami, koktajl owocowy i kruche ciasteczka z jabłkiem. Stąd nie wyszedł już nikt głodny.
W ramach podsumowania, szkoły dostały biuletyn z poradami, przepisami kulinarnymi i opisami form rywalizacji sportowo-rekreacyjnych, prezentowanymi w tym dniu. Mamy nadzieję, iż materiały przydadzą się wszystkim w działalności promującej zdrowy styl życia. Ponad to, na pamiątkę naszego spotkania, każda ze szkół otrzyma jeszcze materiał filmowy z wydarzenia oraz skierowane do wszystkich uczestników, imienne podziękowania za udział.
Roześmiane buźki, głośne „dzię-ku-je-my” oraz deklaracje powrotu, świadczyły o udanym przedsięwzięciu. Być może za parę lat, wśród nowoprzyjętej do ZSG młodzieży, rozpoznamy dzisiejsze maluszki…?
K.B.