Wielkie tarcie chrzanu w Chrzanie!

Już w najbliższą niedzielę 24 marca odbędzie się druga edycja konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” z udziałem ponad 100 Kół Gospodyń Wiejskich całego województwa. Wydarzenie, którego tematem przewodnim są wielkanocne tradycje oraz potrawy z chrzanem to okazja do poznania wielu inspiracji i spróbowania chrzanowych potraw. Oprócz potraw rozegrany zostanie konkurs tarcia chrzanu na czas Impreza odbędzie się w Chrzanie w gminie Żerków, w powiecie jarocińskim.

 

Chrzan to nie tylko tradycyjny dodatek do wielkanocnej białej kiełbasy, która króluje na wielu stołach. Chrzan to także dodatek wielu innych potraw oraz znanych od wieków  produktów o działaniu leczniczym. Okres świąt Wielkiejnocy w szczególny sposób kiedy wykorzystanie chrzanu związane jest z przygotowanie tradycyjnych potraw świątecznych.    Konkurs, którego organizatorami są Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gmina Żerków, a celem jest zachęcenie mieszkańców Wielkopolski do uprawy i wykorzystywania tej rośliny oraz promocja walorów zdrowotnych i smakowych chrzanu. Ponadto konkurs sprzyja popularyzacji kuchni regionalnej stanowiącej dziedzictwo kulinarne Wielkopolski. Koła Gospodyń Wiejskich czerpiąc z lokalnych receptur i tradycji mogą zaprezentować przed szeroką publicznością swoje unikatowe i nigdzie niespotykane potrawy z chrzanem.

 

– Finał konkursu „Tarcia Chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” jest doskonałą okazja do popularyzacji chrzanu jako rośliny o wielu różnych zastosowanych. Zarząd Województwa Wielkopolskiego organizując konkurs ma na celu promocję rośliny ale także licznych tradycji świątecznych i kulinarnych związanych z Wielkanocą. Konkurs to także zainspirowanie młodych pokoleń do czerpania z dorobku naszych mam i babć w wykorzystaniu chrzanu.  Oprócz najlepszych potraw organizatorzy przygotowali konkurs tarcia chrzanu na czas, który przyniesie ogrom emocji. Serdecznie zapraszam do udziału w wydarzeniu – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

 

W konkursie weźmie rekordowe ponad 100 Kół Gospodyń Wiejskich z naszego Regionu, które zaprezentują najlepsze chrzanowe potrawy i będą rywalizowały w konkurencji tarcia chrzanu na czas. W konkursie tarcia chrzanu mogą wziąć udział jedna lub dwie osoby z KGW, które będą pojedynczo lub na zmianę tarły chrzan przez maksymalnie 3 minuty. Przedmiotem oceny konkursu tarcia chrzanu będzie waga utartego chrzanu.

 

– Realizacja konkursu na najlepszą potrawę z chrzanu i tarcia chrzanu to idea aktywizacji Kół Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski, które uczestnicząc w wydarzeniu prezentują swoje pomysły na unikatowe potrawy i dawne receptury. Dzięki tego typu inicjatywom promowany jest wielkopolski dorobek kulinarny poczucie tożsamości regionalnej a przede wszystkim uczestnicy mogą poznać inne pomysły i receptury potraw. W drugiej edycji konkursu uczestniczyć będzie ponad 100  Kół Gospodyń Wiejskich. – dodaje Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Szymon Wdowczyk.

 

Natomiast przygotowane potrawy z chrzanem lub z chrzanu ocenie poddane zostaną: sposób prezentacji potrawy, w tym: wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania oraz walory smakowe i zapachowe. Laureaci konkursu, którzy uzyskają największą liczbę punktów w każdej z dwóch kategorii, otrzymają nagrody finansowe za zajęcie I, II i III miejsca. Przewidziano także wyróżnienia w każdej z dwóch kategorii.

 

Finał odbędzie się w najbliższą niedzielę 24 marca 2024 r. w Sali Sportowej w Chrzanie ul. Żerkowska 3, w gminie Żerków.

 

Bartosz Zalas