Wielkopolska nie marnuje jedzenia
W Polsce rocznie marnuje się blisko 5 mln ton żywności, z czego w Wielkopolsce 0,5 mln ton. Dlatego Samorząd Województwa Wielkopolskiego aktywnie przeciwdziała temu zjawisku i realizuje szereg inicjatyw mających realnie ograniczać to zjawisko. Oprócz wsparcia finansowego Samorząd realizuje liczne akcje promocyjne i kampanie edukacyjne. Warto w okresie przedświątecznym zwrócić uwagę na to ile żywności trafi na nasze stoły a ile do kosza.
Przyjęty przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” został wpisany do „Strategii rozwoju województwa wielkopolskiego do 2030 roku” tym samym Samorząd Województwa Wielkopolskiego dostrzega jak ważnym problemem jest marnowanie żywności, której w Wielkopolsce marnuje się blisko pół miliona ton.
– Województwo Wielkopolskie jako pierwszy Region w kraju zajął się w sposób systemowy problemem marnowania żywności. Dlatego w ramach wielu inicjatyw i wydarzeń związanych z żywnością szczególną uwagę przykłada się do racjonalnego robienia zakupów by w czasach, gdy koszty zakupu żywności wzrastają, w pełni ją wykorzystać. W ramach przyjętego programu uruchomione zostały konkursy dotacyjne, zarówno dla gmin oraz organizacji pozarządowych. Wspieramy transport i magazynowanie żywności zagrożonej zmarnowaniem, powstawanie jadłodzielni, zakup małych mobilnych kuchni warsztatowych oraz uruchamianie ośrodków ograniczania marnotrawstwa żywności i pomocy żywnościowej. Realizowany jest również szereg pokazów oraz warsztatów edukacyjnych dla mieszkańców Wielkopolski. – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
Do sztandarowych form wsparcia zalicza się konkursy dotacyjne, z których korzystają samorządy oraz liczne organizacje pozarządowe. W ramach kilku edycji programu „Wielkopolskie Jadłodzielnie” na terenie Województwa funkcjonuje 30 miejsc wymiany żywności, z których mogą korzystać wszyscy mieszkańcy. Wsparcie przeznaczone na ten cel wyniosło ponad 600 tys. zł. Kolejną formą wsparcia idei ograniczenia marnowania żywności jest konkurs „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa”, który obejmuje dofinansowanie dla NGO do zakupu urządzeń przeznaczonych na organizowanie pokazów kulinarnych dotyczących m. in. niemarnowania żywności. Mobilny charakter sprawia, że pokazy kulinarne organizowane przy okazji wydarzeń plenerowych mogą trafić do większej liczby odbiorców.
– Cieszy bardzo duże zainteresowanie Samorządów Gminnych oraz Organizacji Pozarządowych, które pozytywnie i licznie uczestniczą w konkursach dotacyjnych realizowanych przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Konkursy dotacyjne, które organizowane są przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w sposób kompleksowy umożliwiają przeciwdziałać zjawisku marnowania żywności. Banki Żywności, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Samorządy dzięki pozyskanym środkom mogą stworzyć sieć miejsc wynikamy żywności oraz licznych akcji uświadamiających Wielkopolanom o szanowaniu i racjonalnym wykorzystaniu żywności. Dotychczas w ramach całego programu przeciwdziałaniu marnowania żywności od 2020 roku z budżetu Województwa Wielkopolskiego przeznaczono blisko 4 mln zł. – dodaje Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.
W ramach konkursu dofinansowano 94 zadania o łącznej wartości dotacji ponad 900 tys. zł. W ramach wsparcia Samorządu Województwa Wielkopolskiego powstają także „Ośrodki Ograniczania Marnotrawstwa Żywności i Pomocy Żywnościowej”, które funkcjonują w pięciu subregionach. Zadaniem ośrodków jest zwiększenie możliwości reagowania Samorządu Województwa Wielkopolskiego na klęski żywiołowe i katastrofy w formie pomocy.
Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego mówi: – Okres przygotowań do świąt Bożego Narodzenia to czas kultywowania licznych tradycji świątecznych, zwłaszcza tych związanych z tradycyjną żywnością i potrawami wigilijnymi. Warto w tym czasie zwrócić szczególną uwagę co trafia do naszych sklepowych koszyków oraz na stoły by w przypadku nadwyżek jedzenia podzielić się nią z innymi osobami oraz w sposób zrównoważany i przemyślany kupować to co będziemy jeść i częstować gości przy świątecznych stołach. Samorząd Województwa Wielkopolskiego zachęca do korzystania z infrastruktury działającej w wielu miejscach Regionu w ramach programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności oraz współpracy organizacji pomocowych.
„Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” to także liczne działania promocyjne i edukacyjne. W edukacji aktywnie uczestniczą banki żywności, które od kilkunastu lat współpracują z Samorządem Województwa Wielkopolskiego, realizując zadania strategii województwa na rzecz niemarnowania żywności. Wśród zadań wspieranych wsparciem finansowym pozyskanym w ramach otwartych konkursów możliwy był zakup sprzętu – małych mobilnych kuchni warsztatowych. Dzięki temu prowadzone są pokazy kulinarne, instruktaże i warsztaty z niemarnowania żywności skierowane dla dzieci, młodzieży i seniorów, które odbywają się na terenie całego województwa. Warto zaznaczyć, że od czterech lat podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu dla uczniów z wielkopolskich szkół o profilu gastronomicznym organizowane są pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów zagrożonych zmarnowaniem. Pokazy prowadzone są przez popularnych i znanych publiczności szefów kuchni, stąd z roku na cieszą się coraz większym zainteresowaniem. W tym roku w wydarzeniu uczestniczyło ponad 780 uczniów z całej Wielkopolski. Łącznie w pokazach uczestniczyło ponad 2,5 tysiąca uczniów.
Bartosz Zalas