Wypoczynek zimowy przebiegał prawidłowo i bezpiecznie. Sanepid podsumował ferie
Zakończył się zimowy wypoczynek dzieci. W trakcie trwania ferii Sanepid przeprowadził kontrole miejsc, w których przebywało 1858 dzieci i młodzieży. Jakie są wyniki?
Na terenie powiatu zarejestrowano 24 turnusy zimowego wypoczynku dzieci i młodzieży (taką samą ilość turnusów zarejestrowano w bazie MEN w 2016 roku ). W sumie skorzystało z nich 1858 dzieci i młodzieży (w 2015 roku – 1855 ) w dwóch formach: w miejscu zamieszkania (1838 uczestników) oraz w formie wyjazdowej w innym obiekcie, w którym świadczone są usługi hotelarskie (20 uczestników). Organizatorami wypoczynku były szkoły, osoby prawne organizujące wypoczynek w celu niezarobkowym, osoby fizyczne i prawne organizujące wypoczynek w celu zarobkowym, który nie stanowi imprezy turystycznej. Dzieciom i młodzieży na czas wypoczynku udostępniano: sale gimnastyczne, sale lekcyjne, szkolne pracownie komputerowe, świetlice, obiekty rekreacyjne (basen, siłownia, fitness ).
Dla uczestników uczestników wypoczynku organizowano zajęcia sportowe, plastyczne, muzyczne, taneczne, teatralne, informatyczne oraz gry i zabawy.Ponadto uczestnicy brali udział w wycieczkach, dyskotekach , korzystali z wyjść do muzeum, kina, na lodowisko, kort tenisowy, strzelnicę, pływalnię i kręgle.
Kontrole przeprowadzono wspólnie z Sekcją Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku, pracownikami Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia oraz przedstawicielem Komendy Powiatowej Policji.
W ramach nadzoru nad wypoczynkiem zimowym przeprowadzono 24 kontrole. Podczas kontroli zwracano uwagę na stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, przestrzeganie właściwych warunków do utrzymania higieny osobistej, w tym: zapewnienie ciepłej wody, mydła, suszarek lub ręczników, papieru toaletowego, warunki do prowadzenia żywienia, dokumentację zdrowotną personelu oraz formę zapewnienia opieki medycznej uczestnikom wypoczynku .Stan higieniczno-zdrowotny w skontrolowanych placówkach nie budził zastrzeżeń. W czasie trwania wypoczynku nie odnotowano wypadków, urazów, chorób, zatruć pokarmowych. Organizatorzy wypoczynku zapewnili opiekę medyczną i wychowawczą. Zajęcia prowadzone były pod okiem wychowawców – nauczycieli lub instruktorów.
Wszystkim uczestnikom wypoczynku zapewniono ciepłe posiłki. Ogółem z dożywiania skorzystało 1858 osób, w tym 322 z posiłków dofinansowywanych. Sekcja Higieny Żywności i Żywienia skontrolowała 11 bloków żywienia, gdzie przygotowywano lub wydawano posiłki dla uczestników wypoczynku. We wszystkich placówkach warunki produkcji posiłków nie budziły zastrzeżeń. Podczas kontroli bloków żywieniowych oceniono 11 jadłospisów.
Podobnie jak w latach ubiegłych, wypoczynek zimowy został wzmocniony działaniami edukacyjnymi dotyczącymi promowania zdrowego stylu życia, profilaktyki chorób oraz bezpieczeństwa zdrowotnego. Prowadzono rozmowy i przekazywano organizatorom wypoczynku materiały oświatowe w formie broszur, ulotek na temat bezpiecznego wypoczynku, higieny podczas okresu zimowego (materiały dotyczące grypy i antybiotykoterapii) oraz profilaktyki uzależnień (narkotyki, środki zastępcze).
Ogółem przeprowadzono 19 szkoleń informacyjnych w formie pogadanek , w tym 10 z udziałem Policji dla 1560 uczniów klas I-VI szkół podstawowych.
W skontrolowanych placówkach zimowego wypoczynku zapewniono uczestnikom prawidłowe warunki pobytu, w tym do utrzymania higieny osobistej, prowadzenia zajęć rekreacyjnych, wyżywienia, opieki medycznej. W czasie trwania ferii zimowych nie wpłynęła żadna interwencja ani skarga dotycząca niewłaściwych warunków sanitarnych w obiektach wypoczynku. Placówki, w których wypoczywały dzieci i młodzież były właściwie przygotowane, nie odnotowano uchybień sanitarno-higienicznych. Wypoczynek zimowy przebiegał prawidłowo i bezpiecznie.
Sebastian Daukszewicz