Ziemniak bohaterem Kulinarnej Krajny
„Moltych z pyry” oznacza w gwarze krajeńskiej posiłek z ziemniaka. Pod takim hasłem 17 listopada w Szydłowie odbył się konkurs kulinarny organizowany przez LGD Krajna nad Notecią.
Pasjonaci kuchni regionalnej już po raz piąty spotkali się aby posmakować specjałów obszaru Krajny nad Notecią. Tym razem hasło przewodnie nawiązywało do gwary krajeńskiej i miało związek z niezwykle istotnym produktem rolnym na obszarach wiejskich. Ziemniak, grula, bulwa ziemniaczana, kartofel – a w gwarze krajeńskiej pyra. Historycznie biorąc było to podstawowe warzywo na obszarze Krajny w XIX i XX wieku. Tegoroczny konkurs „Kulinarna Krajna” nawiązywał do tych tradycji.
W Szydłowie zebrało się 13 reprezentacji gmin z powiatu pilskiego. Najwięcej było oczywiście kół gospodyń wiejskich, ale wśród drużyn kulinarnych było także Stowarzyszenie Rozwój Sołectwa Falmierowo i Centrum Aktywizacji Osób Starszych i Niepełnosprawnych z Piły. Wśród potraw konkursowych były m.in. pyry z gzikiem, cepeliny (kartacze), szagówki, baki (placki ziemniaczane), rolady ziemniaczane. Były także potrawy nietypowe jak ciasto ziemniaczane, pączki i rogale. Pomysłowości nie brakowało!
– Na naszych konkursach była już kapusta, grzyby, ryba i potrawy wigilijne, teraz mamy ziemniaki – powiedział Jan Mrotek, Wiceprezes Zarządu LGD. – Niby proste warzywo, a proszę zobaczyć jakie interesujące i smaczne potrawy można z niego zrobić – dodał.
Rywalizacja konkursowa polegała na przygotowaniu stoiska z jednym produktem – potrawą z pyry lub z pyrą jako głównym składnikiem. Komisja konkursowa oceniała smak i pomysłowość potrawy, dekorację i estetykę nakrycia stołu, obecność innych potraw uznanych za tradycyjne krajeńskie potrawy z ziemniaka, prezentację produktów.
W tym roku najlepszą okazała się reprezentacja KGW Bądecz z gminy Wysoka za roladę ziemniaczaną. Drugie miejsce zdobyło KGW Dziembówko (gmina Kaczory) z potrawą – pyrczok. Trzecie miejsce należało do KGW Włościanki z Białośliwia za kruchalec.
– Dodatkowym wyróżnieniem będzie umieszczenie najlepszych potraw w przygotowywanej właśnie książce kucharskiej – uzupełnił Grzegorz Supron, dyrektor biura LGD. Książka powstanie w ramach projektu polsko-niemieckiego, którego LGD Krajna nad Notecią jest liderem. Będzie to dwujęzyczna publikacja promująca turystyczne, historyczne oraz kulinarne atrakcje Krajny nad Notecią i regionu Schwalm-Eder w środkowej Hesji w Niemczech.
– Dziękujemy wszystkim drużynom za ogromny wysiłek i zaangażowanie w profesjonalne przygotowanie stoisk – powiedziała Mirosława Rutkowska-Krupka, radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego i jednocześnie przewodnicząca jury konkursowego. – Jakość potraw i sposób ich prezentacji w tegorocznym konkursie były bardzo wysokie. Komisja miała naprawdę trudne zadanie. Dlatego można powiedzieć, że wszystkie drużyny są zwycięzcami dzisiejszego konkursu – podsumowała Rutkowska-Krupka.
Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią wraz z partnerami – Gminą Szydłowo i Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie. Patronat honorowy nad konkursem objął Starosta Pilski Eligiusz Komarowski.
GS
Fot. archiwum LGD