Uczniowie z ZSG w Pile nabierają doświadczenia w Bolonii | Tętno Regionu. Wiadomości pilskie, z rejonu pilskiego

Recent Comments

    Uczniowie z ZSG w Pile nabierają doświadczenia w Bolonii

    W dniach 29.06-27.07.2019 r. grupa 25 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych wraz z dwoma opiekunami, w ramach programu Erasmus +, uczestniczy w projekcie „Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową” we Włoskiej Bolonii.

    Dzięki projektowi uczestnicy stażu mogą poznać funkcjonowanie zakładów gastronomicznych oraz hotelarskich we Włoszech. Każdego dnia mogą uczestniczyć w przyrządzaniu potraw charakterystycznych dla tego pięknego regionu. Makarony na wiele sposobów, wszechobecna pizza, owoce morza, to raj dla przyszłego kucharza. Nie ma kraju, w którym lepiej można poznać smaki, aromaty przypraw, a także serwowanie potraw z ogromną radością, swobodą charakterystyczną dla południa Europy.

    Uczniowie nie przestają gotować również w czasie wolnym, każdy chce przygotować „coś włoskiego”, dlatego też makaron króluje przez cały okres pobytu w Bolonii. Hotelarze zapoznają się z procedurami obsługi klienta w zakładach hotelarskich oraz organizacją pracy w hotelach. Uczestnicy stażu poznali również inne miasta pięknej Toskanii – Wenecję i Florencję. Miasta z niezliczoną ilością zabytków, cudami architektury. Dla większości z nich jest to pierwszy wyjazd zagraniczny w życiu. Takie wspomnienia pozostaną na całe życie.

    M.R-N

    uczniowie_zsg1_01

    uczniowie_zsg1_04 uczniowie_zsg1_02 uczniowie_zsg1_03