Świadomy konsument. Czytaj etykiety!
73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Im większa świadomość, tym lepsze wybory żywieniowe!
7 zasad bezpiecznego przygotowywania potraw
1. Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
2. Umyj warzywa i owoce. Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
3. Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
4. Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.
5. Przechowuj jedzenie w lodówce. Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.
6. Rozmrażaj produkty w lodówce.
7. Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.
Sposób przechowywania jedzenia w lodówce wpływa na jego świeżość, smak i zapach. Ale czy ma wpływ na zdrowie? Tak!
Sprawdź tajniki lodówki – co gdzie trzymać, a czego nie trzymać w lodówce!
https://diety.nfz.gov.pl/…/tajniki-lodowki—co-gdzie…
Kiedy idziemy na zakupy i czytamy etykiety, sprawdzamy czym karmimy organizm, to przekłada się nasze zdrowie, siłę witalną i odporność – mówi – Anna Kuczkin – psychodietetyk.
Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?
Które produkty połączyć, aby lepiej przyswajały się składniki odżywcze, czyli dobre połączenia na talerzu?
Dlaczego warto czytać etykiety?
Polecamy wywiad z ekspertem: https://www.youtube.com/watch?v=C8oCJ15tVUU
Jedz zdrowo i bezpiecznie!
Akademia NFZ