Najlepsze Wielkanocne potrawy i najpiękniejsze palmy królowały w Rychtalu

Rychtal, w powiecie kępińskim był stolicą Wielkanocnych smaków i tradycji. Samorząd Województwa Wielkopolskiego razem z Gminą Rychtal rozstrzygnęli konkurs „Z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną”, w którym udział wzięło 45 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski.

 

Za najsmaczniejszą słodką potrawę komisja konkursowa uznała „Babkę drożdżową tiulową” autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich Lusowa w Lusowie. W kategorii potraw słonych wygrała „Pieczeń czosnkową z królika faszerowaną jajkiem, puree z zielonego groszku, sos chrzanowy” przygotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kolnie ,,Kolnianki” z koli za najleszą palmę wielkanocną uznano dzieło Koła Gospodyń Wiejskich „Nasze Żuki” w Żukach z gminy Turek.

 

Finał konkursu „Z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną” odbył się 9 marca w Hali Sportowej w Rychtalu, w powiecie kępińskim. Udział w wydarzeniu wzięło udział 45 Kół Gospodyń Wiejskich z całego województwa przywożąc najlepsze słodkie i słone potrawy wielkanocne oraz niezwykłe i unikatowe ręcznie wykonane palmy.

 

– Finał konkursu na najlepszą potrawę i palmę wielkanocną to wspaniała okazja do zebrania najlepszych potraw oraz palm przygotowanych przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Nasz Region jest skarbnicą wielu tradycji pomysłów oraz receptur związanych z Wielkanocą dlatego Samorząd Województwa Wielkopolskiego realizuje inicjatywę umożliwiającą uczestnikom zaprezentować przed szeroką publicznością dorobek kulinarny swojej „małej ojczyny”. Odbywający się konkurs to nie tylko rywalizacja w kategoriach na najlepsze potrawy i palmy ale także promocja lokalnego dziedzictwa, pomysłów uczestników oraz przekazanie tradycji kolejnym pokoleniom oraz promocja Województwa – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

 

Podczas konkursu na najlepszą potrawę komisja konkursowa musiała dokonać trudnego wyboru gdyż a poziom przygotowanych dań był wysoki. Za najlepszą potrawę wytrawną uznano danie „Pieczeń czosnkową z królika faszerowaną jajkiem, puree z zielonego groszku, sos chrzanowy” przygotowane przez KGW w Kolnie ,,Kolnianki” (gm. Międzychód) – nagroda 1500 zł. Drugie miejsce trafiło do KGW w Sadogórze (gm. Rychtal) za „Zupę serwatkowa chrzanówka” – nagroda 1300 zł, a trzecie miejsce zdobył „Barszcz biały ze „smoczym” jajem” autorstwa KGW w Mącznikach (gm. Nowe Skalmierzyce) – nagroda 1000 zł.

 

W drugiej kategorii potraw słodkich zwyciężyła „Babka drożdżowa tiulowa” przygotowana przez KGW Lusowo w Lusowie (gm. Tarnowo Podgórne) – nagroda 1500 zł, drugie miejsce przypadło KGW w Szklarce Mielęckiej za „Pisankę pistacjową” (gm. Kępno) – nagroda 1300 zł. Na trzecim miejscu znalazło się KGW Barłożanki w Barłogach z „Jajkami na zielonym mchu” (gm. Rzgów) – nagroda 1000 zł.

 

W ramach konkursu palm wielkanocnych najlepszą palmę przygotowało KGW „Nasze Żuki” w Żukach (gm. Turek) – nagroda 1500 zł, drugie miejsce zajęło KGW w Rychtalu (gm. Rychtal) – nagroda 1300 zł a trzecie KGW „WojciechoWIANKI” (gm. Kawęczyn) – nagroda 1000 zł. Wręczono także 21 wyróżnień we wszystkich kategoriach z nagrodami po 500 zł.

 

Impreza obfitowała w liczne występy artystyczne, przygotowane przez miejscowych artystów oraz grupy taneczne. Gwiazdą wieczoru był występ Andrzeja Cierniewskiego, który dał niezwykłe widowisko muzyczne.

 

Nagrody za zwycięskie potrawy oraz  najpiękniejsze palmy wręczyli: Krzysztof Grabowski – Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Adam Staszczyk  – Burmistrz Gminy Rychtal oraz Paweł Zbierajewski Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu.

 

Lista laureatów w poszczególnych konkursach:

 

Kategoria I: Potrawa wytrawna

 

I miejsce przyznaje:

Kołu Gospodyń Wiejskich w Kolnie ,,Kolnianki” gm. Międzychód

za: Pieczeń czosnkową z królika faszerowaną jajkiem, puree z zielonego groszku, sos chrzanowy

(nagroda finansowa w wysokości 1.500 zł),

 

II miejsce przyznaje:

Kołu Gospodyń Wiejskich w Sadogórze gm. Rychtal

za:   Zupę: serwatkowa chrzanówka

(nagroda finansowa w wysokości 1.300 zł),

 

III miejsce przyznaje:

Kołu Gospodyń Wiejskich w Mącznikach gm. Nowe Skalmierzyce

za: Barszcz biały ze „smoczym” jajem

(nagroda finansowa w wysokości 1.000 zł),

 

7 wyróżnień (każde o wartości 500 zł) przyznane następującym uczestnikom:

 

1)        Kołu Gospodyń Wiejskich „Kazimierzanki” gm. Kazimierz Biskupi

za: Kotlety jajeczne

 

2)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Piaskach gm. Łęka Opatowska

za: Pieczeń Wielkanocną z wkładką

 

3)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Pieczyskach gm. Brzeziny

za: Śniadanie wielkanocne, zapiekaną białą kiełbasę, chleb z własnego wypieku, pasztet, jajka faszerowane

 

4)        Kołu Gospodyń Wiejskich „Panigrodzanki” w Panigrodzu gm. Gołańcz

za: Pasztet z królika z wielkanocnym jajem

 

5)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Targówce gm. Malanów

za: Żur owsiany z jajem

 

6)        Kołu Gospodyń Wiejskich „Kołaczkowianki” w Kołaczkowie gm. Kołaczkowo

za: Tarte żurkową z jajkami przepiórczymi i konfiturą z czerwonej cebuli

 

7)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Rychtalu gm. Rychtal

za: Staropolską pieczeń cielęcą z Bogatej Krainy, otuloną kołderką ze słoniny, nocą trzymaną w ziemiance

 

Kategoria II: Potrawa na słodko

 

I miejsce przyznaje:

Kołu Gospodyń Wiejskich Lusowo w Lusowie gm. Tarnowo Podgórne

za: Babkę drożdżową tiulową

(nagroda finansowa w wysokości 1.500 zł),

 

II miejsce przyznaje:

Kołu Gospodyń Wiejskich w Szklarce Mielęckiej gm. Kępno

za: Pisankę pistacjową

(nagroda finansowa w wysokości 1.300 zł),

 

III miejsce przyznaje:

Kołu Gospodyń Wiejskich Barłożanki w Barłogach gm. Rzgów

za: Jajka na zielonym mchu

(nagroda finansowa w wysokości 1.000 zł),

 

7 wyróżnień (każde o wartości 500 zł) przyznane następującym uczestnikom:

 

1)        Kołu Gospodyń Wiejskich „Nasze Żuki” w Żukach gm. Turek

za: Babkę z jajem

 

2)        Kołu Gospodyń Wiejskich we Wtórku gm. Ostrów Wielkopolski

za: Brzoskwiniową fantazje

 

3)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Czerminie gm. Bralin

za: Babkę gotowaną

 

4)        Kołu Gospodyń Wiejskich Czempisz – Zaleśna gm. Brzeziny

za: Marchewkowe jajo

 

5)        Kołu Gospodyń Wiejskich Galew-Wincentów gm. Brudzew

za: Bitą babkę biszkoptowo-lukrowaną

 

6)        Kołu Gospodyń Wiejskich Żelazno gm. Wyrzysk

za: Sernik wiosenny

 

7)        Stowarzyszeniu Koło Gospodyń Wiejskich w Sławsku gm. Rzgów

za: Babkę muślinową zwaną też petynetową

 

Kategoria III: Palma Wielkanocna

 

I miejsce przyznaje:

Kołu Gospodyń Wiejskich „Nasze Żuki” w Żukach gm. Turek

(nagroda finansowa w wysokości 1.500 zł),

 

II miejsce przyznaje:

 

Kołu Gospodyń Wiejskich w Rychtalu gm. Rychtal

(nagroda finansowa w wysokości 1.300 zł),

 

III miejsce przyznaje:

Kołu Gospodyń Wiejskich „WojciechoWIANKI” gm. Kawęczyn

(nagroda finansowa w wysokości 1.000 zł),

 

7 wyróżnień (każde o wartości 500 zł) przyznane następującym uczestnikom :

 

1)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Zgorzelcu gm. Rychtal

 

2)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Posadzie gm. Kazimierz Biskupi

 

3)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Skrajni Blizanowskiej przy OSP gm. Blizanów

 

4)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Borku Mielęckim gm. Kępno

 

5)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Sobótce gm. Ostrów Wielkopolski

 

6)        Stowarzyszeniu Koło Gospodyń Wiejskich w Drożkach gm. Rychtal

 

7)        Kołu Gospodyń Wiejskich w Wolicy „Woliczanki” gm. Godziesze Wielkie

 

Bartosz Zalas