Chrzan był stolicą chrzanu!

Chrzan był stolicą regionu Wielkanocnych tradycji i smaków związanych z chrzanem. W niedzielę 24 marca ponad 100 Kół Gospodyń Wiejskich wzięło udział w finale konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Żerków. Oprócz konkursu potraw, który  zwyciężyło KGW w Augustynowie potrawą „Pierogi z dziczyzną w sosie chrzanowym” odbył się finał tarcia chrzanu na czas. Zwycięskie KGW „Orzechowianki” w ciągu regulaminowych trzech minut utarło aż 625 g chrzanu!

 

W konkursie w Chrzanie, w gminie Żerków, w powiecie jarocińskim udział wzięło ponad 100 Kół Gospodyń Wiejskich, które specjalnie na tą okazję przygotowały dania wielkanocne w ramach konkursu na najlepszą potrawę z chrzanem. Nie zabrakło także innych specjałów Wielkanocnych, czerpiących z lokalnego dorobku i tradycji i obecnych na stołach podczas świąt. Odwiedzający wydarzenie mogli odwiedzić świąteczne stoiska i skosztować przysmaków  przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski.

 

– Finał konkursu „Tarcia Chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” w Żerkowie to niezwykła forma promocji Wielkopolskiego dziedzictwa kulinarnego. Szczególną uwagę zwraca ogromna frekwencja odwiedzających wydarzenie oraz KGW których blisko setka wzięła udział. Zarząd Województwa Wielkopolskiego organizując konkurs chce zainspirować mieszkańców naszego Regionu do sięgania po lokalne produkty oraz czerpania z dawnych receptur na Wielkanocne dania. Wydarzenie w Chrzanie oprócz najlepszych potraw zgromadziło uczestników w rywalizacji tarcia chrzanu. Najlepsi uczestnicy w ciągu trzech minut byli w stanie utrzeć go ponad poł kilograma! – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

 

Podczas przeprowadzonego konkursu na najlepszą potrawę z chrzanem komisja konkursowa miała ogrom pracy, a poziom przygotowanych był wysoki. Za najlepszą potrawę z chrzanem uznano „Pierogi z dziczyzną w sosie chrzanowym” przygotowane przez KGW w Augustynowie (gm. Zagórów), drugie miejsce przyznano dla „Marynowanego królika w sosie żurawinowo chrzanowym”, autorstwa  KGW „Kołaczkowianki” w Kołaczkowie (gm. Kołaczkowo), a trzecie miejsce zajęły panie z KGW w Będziechowie (gm. Kawęczyn) za „Chrzan chrzanem przejadany”.

 

– Realizacja konkursu na najlepszą potrawę z chrzanu i tarcia chrzanu przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego to idea aktywizacji Kół Gospodyń Wiejskich i mieszkańców Wielkopolski, którzy biorąc udział w imprezie prezentują swoje pomysły na unikatowe potrawy i utrwalając starodawne przepisy. Dzięki tego typu inicjatywom promowany jest wielkopolski dorobek kulinarny, poczucie tożsamości regionalnej a przede wszystkim uczestnicy mogą poznać inne pomysły i spróbować unikatowych dań. Zainteresowanie lokalnych KGW udziałem w tego typu wydarzeniach jest ogromne co dowodzie potrzeby organizacji kolejnych tego typu spotkań. – dodaje Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Szymon Wdowczyk.

 

W ramach drugiej części rywalizacji, przeprowadzony został konkurs tarcia chrzanu na czas. Oficjalnie zawody rozpoczęli Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, Burmistrz Żerkowa Michał Surma oraz Radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego Jan Grzesiek, którzy jako pierwsi „natarli chrzanu”. Zwyciężyło KGW „Orzechowianki” (gm. Miłosław), które utarło 625g chrzanu. Na drugim miejscu uplasowało się KGW w Cekowie-Kolonii (gm. Ceków-Kolonia) – z wagą 600g, a na trzecim KGW w Sobótce (gm. Ostrów Wielkopolski) z wagą 545 g.

 

Laureaci I, II i III miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała 40 wyróżnień (18 wyróżnionych potraw, 22 wyróżnień tarcie chrzanu na czas) razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach dla uczestników konkursów.

 

Nagrody za zwycięskie potrawy oraz największą ilość utartego chrzanu wręczyli: Krzysztof Grabowski – Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Michał Surma -Burmistrz Miasta i Gminy Żerków oraz Jan Grzesiek – Radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego. Wydarzenie uświetniły także występy zespołów „Chrzanianki”, „EKA oraz gwiazdy wydarzenia Andrzeja Cierniewskiego który zachwycił publiczność wykonaniem popularnych utworów.

 

Bartosz Zalas

 

Laureaci kategorii tarcia chrzanu:

 

I. Koło Gospodyń Wiejskich  „Orzechowianki”, pow. Wrzesiński gm. Miłosław – 0,635 g,

 

II. Koło Gospodyń Wiejskich w Cekowie – Kolonii, pow. Kaliski, gm. Ceków-Kolonia – 0,6 g,

 

III. Koło Gospodyń Wiejskich w Sobótce, pow. Ostrowski gm. Ostrów Wielkopolski – 0,545 g,

 

Wyróżnienia tarcie chrzanu:

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Wojciechowianki, pow. Turecki, gm. Kawęczyn – 0,48 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Twardów, pow. jarociński gm. Kotlin – 0,45 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Murzynowo Leśne, pow. Średzki, gm. Krzykosy – 0,45 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Pośredniku, pow. Kaliski gm. Szczytniki – 0,435 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich ,,Marianki” w Marianowie, pow. Turecki, gm. Kawęczyn – 0,425 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Imielno „Imielniaki to fajne babki”, pow. Słupecki, gm. Zagórów – 0,425 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich ,,Klara” Kaliszkowice Kaliskie, pow. Ostrzeszowski, gm. Mikstat – 0,425 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Mącznikach, pow. Ostrowski, gm. Nowe Skalmierzyce – 0,395 g

 

– Koło Gospodyń Wiejskich ,,Świątniczanki” w Świątnikach, pow. Koniński, gm. Rzgów – 0,39 g

 

– Koło Gospodyń Wiejskich „Kazimierzanki” w Kazimierzu Biskupim, pow. koniński, gm. Kazimierz Biskupi – 0,375 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Wałkowie, pow. Krotoszyński, gm. Koźmin Wielkopolski – 0,37 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Cerekwicy Starej, pow. Jarociński, gm. Jaraczewo – 0,365 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie, pow. Turecki, gm. Kawęczyn – 0,365

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Sołectwo Modła Królewska, pow. Koniński, gm. Stare Miasto – 0,36 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Hucie „HutaWianki”,  pow. czarnkowsko-trzcianecki, gm. Czarnków – 0,36 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Żernikach, pow. jarociński, gm. Żerków – 0,36 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Miniszewie, pow. Jarociński, gm. Żerków – 0,345 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Sobiesękach Drugich, pow. Kaliski, gm. Szczytniki – 0,34 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich ,,Rychwalanki” w Rychwale, pow. Koniński, gm. Rychwał – 0,33 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Augustynowie, pow. Słupecki, gm. Zagórów – 0,33 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich „Kołaczkowianki” w Kołaczkowie, pow. Wrzesiński, gm. Kołaczkowo – 0,33 g,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Zarzewie, pow. Koniński, gm. Rzgów – 0,33 g.

 

Laureaci kategorii potraw z chrzanem:

 

I. Koło Gospodyń Wiejskich w Augustynowie, pow. Słupecki, gm. Zagórów – „Pierogi z dziczyzną w sosie chrzanowym”,

 

II. Koło Gospodyń Wiejskich „Kołaczkowianki” w Kołaczkowie, pow. Wrzesiński, gm. Kołaczkowo – „Marynowany królik w sosie chrzanowo-żurawinowym”,

 

III. Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie, pow. Turecki, gm. Kawęczyn – „Chrzan chrzanem przejadany”.

 

Wyróżnienia w kategorii potraw:

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Sołectwa Królików pow. koniński, gm. Grodziec – „Udko z kaczki podane na puree selerowo – chrzanowym z dodatkiem ćwikły z chrzanem”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Jedlcu, pow. Pleszewski, gm. Gołuchów – „Zupa chrzanowa po staropolsku”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Niniewie pow. Pleszewski, gm. Chocz – „Sztuka mięsa z musem chrzanowym i ćwikłą”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Zarzewie, pow. Koniński, gm. Rzgów – „Wielkanocny pasztet pod chrzanową pierzynką z sosem żurawinowym i wiejskim chlebkiem”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Krzykosach, pow. Średzki, gm. Krzykosy – „Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym z kaszą”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich ,,Ale Babki” Boduszewo, pow. Poznański, gm. Murowana Goślina – „Chrzanowa Symfonia”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Mączniki, pow. Ostrzeszowski, gm. Kraszewice – „Rolada trzy sery w sosie chrzanowym z chipsami z obierek z chrzanu”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Bielawach, pow. Koniński, gm. Kazimierz Biskupi – „Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Kraszewice Podkuźnica, pow. Ostrzeszowski, gm. Kraszewice – „Ozorki w sosie chrzanowym”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Kuźni, pow. Pleszewski, gm. Chocz – „Chrzanica”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Lisew, pow. Jarociński, gm. Żerków – „Chrzanowy zawrót głowy”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Skrzynkach, pow. Poznański, gm. Kórnik – „Dziki pasztet z domowym sosem wielkanocnym”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Niedźwiedź, pow. Ostrzeszowski, gm. Ostrzeszów – „Ziemniaczana zapiekanka w sosie chrzanowym”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Wolicy „Woliczanki”, pow. Kaliski, gm. Godziesze Wielkie – „Chrzanić Jasia”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Głębokiem – Głęboczanki, pow. Kolski, gm. Olszówka – „Pasztet z królika w cieście francuskim z sosem chrzanowo – żurawinowym”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Giecz, pow. Średzki, gm. Dominowo – „Rarytas kaczy w sosie chrzanowym”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich Rozwojowe Tarce, pow. Jarociński, gm. Jarocin – „Dzik tarzecki w towarzystwie gołąbków w liściach chrzanu”,

 

– Koło Gospodyń Wiejskich w Nieczajnie, pow. Obornicki, gm. Oborniki – „Tatar z łososia z chrzanem”.