16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem

Marnowanie żywności to problem, którego jesteśmy coraz bardziej świadomi, ale nadal nie wiemy jak skutecznie z nim walczyć. Kupujemy coraz więcej produktów i przygotowujemy za duże porcje, których nie jesteśmy w stanie zjeść, jak i nie mamy wystarczającej wiedzy na temat prawidłowego przechowywania jedzenia. Później wszystko to ląduje w koszu, choć powinno zostać wykorzystane w inny sposób. Dodatkowo, marnuje się wtedy nie tylko żywność, ale także surowce potrzebne do jej wyprodukowania – zużycie wody i energii. Traci na tym środowisko, tracimy na tym wszyscy. Obchodzony, co roku 16 października Światowy Dzień Żywności to dzień, który w kontekście marnowania żywności nabiera w Polsce coraz większego znaczenia.

8 października 2019 r. w siedzibie Banku Żywności w Pile odbyła się konferencja prasowa poświęcona organizowanym wydarzeniom dla dzieci i młodzieży w ramach Światowego Dnia Niemarnowania Żywności przez Bank Żywności w Pile we współpracy z Samorządem Województwa Wielkopolskiego. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo.

– Żywność tak naprawdę marnuje się w naszych głowach. Brakuje nam czujności, zrozumienia i robimy wielką krzywdę środowisku przez to, że żywność wyrzucamy.Nie zdajemy sobie sprawy ile tego jest i ile to kosztuje. Światowy Dzień Żywności to taki moment, kiedy staramy się wzajemnie uwrażliwiać. Cieszy fakt powstawania w pilskich szkołach (obecnie jest ich 9) Klubów Niemarnowania Żywności. Nawet dziś w siedzibie PBŻ dzieci uczestniczyły warsztatach. Staramy się wpływać na tych najmłodszych i uczyć ich szacunku dla żywności i środowiska – mówi Mieczysław Augustyn, prezes Banku Żywności w Pile.

Aby PBŻ mógł w tym temacie działać ważna jest pomoc organizacji pozarządowych oraz Miasta Piły.

– Urząd Miasta Piły i Rada Miasta Piły są od wielu lat bardzo zaangażowane w ochronę żywności a także wspierają wszystkie instytucje, które podejmują działania w tym kierunku. Na ostatniej Sesji RM Piły za symboliczną opłatą Miasto przekazało działkę na budowę nowego magazynu i siedziby tej organizacji PBŻ.Cieszy fakt, że młodzież naszych szkół chętnie angażuje się w świąteczne zbiórki żywności – dodaje Maria Kubica, przewodnicząca Rady Miasta Piły.

Samorząd Województwa Wielkopolskiego, chcąc aktywnie włączyć się w walkę ze zjawiskiem marnowania żywności, na początku 2017 roku przystąpił do projektu EcoWaste4Food dofinansowanego z Funduszy Europejskich w ramach Programu Interreg Europa.

Ambicją projektu jest poszukanie rozwiązania podstawowego problemu marnotrawienia żywności, aby nie tylko przystopować niedopuszczalną sytuację, która powoduje utratę nawet do 50% produkcji rolnej, (która pozostaje nieskonsumowana lub jest zużywana w niewłaściwy sposób mając na względzie problemy zdrowotne), ale także w celu wykazania, że odpady żywnościowe mogłyby być źródłem wydajnej zasobowo i przyjaznej dla środowiska gospodarki na terytoriach uczestniczących w projekcie.

Warto przypomnieć, że 14 sierpnia Prezydent Andrzej Duda podpisał Ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Według szacunków Banków Żywności, wejście w życie Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności pozwoli na uratowanie nawet 100 tys. ton żywności więcej niż dotychczas. Sklepy mogą zawierać umowy z dowolną organizacją pomocową, która ma możliwość dystrybucji artykułów spożywczych swoim podopiecznym.

Co możesz zrobić, żeby nie marnować żywności?
– planuj posiłki
– sporządzaj listę zakupów
– pilnuj terminu przydatności do spożycia i czytaj etykiety
– prawidłowo przechowuj żywność – susz, wekuj, schładzaj, mroź
– polub resztki – dojedz, wykorzystaj, zamroź
– dziel się jedzeniem

Sebastian Daukszewicz

16_pazdziernika_obchodzony

16_pazdziernika_obchodzony_02 16_pazdziernika_obchodzony_03 16_pazdziernika_obchodzony_04 16_pazdziernika_obchodzony_05 16_pazdziernika_obchodzony_06 16_pazdziernika_obchodzony_07