Zatrucia pokarmowe nie mają wakacji

zatrucia_pokarmowe

Częste jedzenie fast foodów, żywności bogatej w tłuszcze i cukry powoduje przejście dobrej flory jelitowej na złą stronę mocy! Lato sprzyja także zatruciom – wyższa temperatura, kiepskie przechowywanie żywności, czy jedzenie w przygodnych miejscach.

Gdy trzeba dać odpocząć żołądkowi i jelitom

Czy wiesz, co możesz jeść, a co lepiej wykluczyć na jakiś czas?

Co pić, by złagodzić dolegliwości biegunkowe?

Najlepsza będzie dieta lekkostrawna

•    Wybieraj produkty o niższej zawartości błonnika, np. pieczywo pszenne, biały ryż, owoce bez skórki i pestek oraz delikatne, gotowane warzywa.

•    Wybieraj owoce dojrzałe, bez pestek i skórki. Najlepsze będą musy i przeciery owocowe, owoce pieczone, gotowane.

•    Wybieraj chude gatunki mięs, np. kurczak, indyk, chude ryby, np. dorsz.

•    Gotuj, duś, ale nie smaż i nie grilluj.

•    Jedz regularnie o stałych porach i w spokoju, Unikaj dłuższych przerw między posiłkami.

•    Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie. Biegunka zwiększa ryzyko odwodnienia. Objętość płynów powinna być większa w zależności od stopnia nasilenia biegunki.

•    Wskazane jest picie często, ale małych porcji. Dobrym wyborem jest woda niegazowana w temperaturze pokojowej lub letnia, napar herbaty czy herbatka z suszonych czarnych jagód.

Unikaj, ogranicz, zrezygnuj

•    Niewskazane są napoje gazowane i alkohol, który może podrażniać jelita.

•    Ogranicz spożycie surowych owoców do 3 porcji dziennie (porcja to 80 g).

•    Unikaj potraw obfitujących w tłuszcze, wzdymających oraz żywności wysokoprzetworzonej.

•    Niewskazane są warzywa kapustne, cebulowe, strączkowe.

Zatrucie pokarmowe –co warto wiedzieć ?

Przeczytaj ten artykuł https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/nie-zatruj-sobie-lata

Zdrowe żywienie chroni nas przed infekcjami i pozytywnie wpływa na dobrą florę jelitową.

Poznaj nasze przepisy:

1. Pasta z pieczonych warzyw

2. Kuskus z warzywami

3. Placki jagodowe

4. Jaglanka z owocowym musem

5. Kasza manna z twarożkiem owocowym

6. Brzoskwiniowy twarożek z grzankami

7. Krem z buraka

8. Kotlety z kaszy jaglanej

9. Koktajl z avocado

Znajdziesz je w części praktycznej e-booka WIENIE W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO IBS – WYJAŚNIENIA, PORADY, PRZEPISY https://diety.nfz.gov.pl/…/materialy/dietoterapia-ebooki/

Mogą być źródłem inspiracji do komponowania własnych posiłków.

Polecamy DietaDASH na portalu Diety NFZ https://diety.nfz.gov.pl

Jedz zdrowo, żyj zdrowo!

Akademia NFZ